Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με Διπολική Διαταραχή βλέπουν 3 με 4 γιατρούς και σπαταλούν πάνω από 8 χρόνια με μη αποτελεσματικές θεραπείες μέχρι να λάβουν τη σωστή διάγνωση. Η πρώιμη διάγνωση, η κατάλληλη θεραπεία και η εύρεση των σωστών φαρμάκων, μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τα ακόλουθα:

- Αυτοκτονία. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος τα πρώτα χρόνια της ασθένειας.
- Χρήση ουσιών ή αλκοόλ. 
- Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που έχουν διπολική διαταραχή κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Και ενώ κάποια άτομα κάνουν χρήση ουσιών σε μια προσπάθεια να «αυτοθεραπεύσουν» τα συμπτώματά τους, τα άτομα με διπολική διαταραχή που κάνουν κατάχρηση ουσιών έχουν χειρότερο αποτέλεσμα.
- Προβλήματα γάμου και εργασίας.Μία γρήγορη και έγκαιρη θεραπεία βελτιώνει τις προοπτικές για ένα σταθερό γάμο και μια παραγωγική εργασία.
-
Λανθασμένη, ακατάλληλη ή μερική θεραπεία. Ένα άτομο που έχει διαγνωσθεί λανθασμένα μόνο με κατάθλιψη αντί για διπολική διαταραχή, μπορεί επίσης να λάβει λανθασμένα μόνο αντικαταθλιπτικά χωρίς κάποιο άλλο φάρμακο για τη ρύθμιση και την εξισορρόπηση της διάθεσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μανιακό επεισόδιο και να κάνει την εξέλιξη της ασθένειας χειρότερη.