Η πορεία και οι εναλλαγές της διάθεσης στην διπολική διαταραχή. 

Ασθενείς με Διπολική Διαταραχή μπορεί στην αρχή να παρουσιάσουν είτε μανιακό είτε καταθλιπτικό επεισόδιο. Αν το επεισόδιο είναι καταθλιπτικό και δεν υπάρχει ιστορικό μανίας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν ο ασθενής έχει Καταθλιπτική (μονοπολική) ή Διπολική Διαταραχή. Μόνο στην πορεία μπορεί να φανεί αν ο ασθενής αυτός θα παρουσιάσει μανιακό επεισόδιο ή αν θα συνεχίσει να έχει μόνο καταθλιπτικά επεισόδια.

 Ωστόσο, στη Διπολική Διαταραχή συχνά το πρώτο επεισόδιο είναι μανιακό. Τα μανιακά επεισόδια γενικά αρχίζουν ξαφνικά και η έντασή τους κλιμακώνεται γρήγορα σε λίγες μέρες. Αν και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μήνες, συνήθως είναι πιο σύντομα και τελειώνουν πιο απότομα από τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια  Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που έχουν ένα ή περισσότερα μανιακά επεισόδια τελικά θα παρουσιάσουν και τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Οποιοδήποτε επεισόδιο – μανιακό ή καταθλιπτικό- μπορεί να ακολουθηθεί αμέσως από ένα βραχύ επεισόδιο του άλλου τύπου, αλλά συνήθως τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια χωρίζονται μεταξύ τους από κάποια περίοδο φυσιολογικής διάθεσης και λειτουργικότητας. Παρόλα αυτά, μπορεί και σε σπάνιες περιπτώσεις να υπάρχει εναλλαγή των δύο τύπων επεισοδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ενδιάμεση επικράτηση φυσιολογικής περιόδου.

Σε μερικούς ασθενείς  μετά από ένα μανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς υποτροπή. Άλλοι έχουν περιόδους αλλεπάλληλων μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων, ενώ σε άλλους αυξάνεται η συχνότητα των επεισοδίων όσο προχωρά η ηλικία τους. Επίσης, υπάρχει και ένα μικρότερο ποσοστό αυτών των ασθενών που δεν επιστρέφουν στη φυσιολογική τους διάθεση και λειτουργικότητα, αλλά γίνονται χρόνιοι. 

Ανάλογα με τη βαρύτητά του ένα οξύ μανιακό επεισόδιο μπορεί να αποτελέσει μια επείγουσα ψυχιατρική κατάσταση στην οποία χρειάζεται άμεση παρέμβαση μετά από εκτίμηση:

  • Της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς (τάσεις ή απόπειρες αυτοκτονίας, παράτολμες πράξεις)
  • Της τάσης για βίαιες πράξεις (οι μανιακοί ασθενείς μπορεί και να γίνουν βίαιοι πιστεύοντας παραληρητικά ότι βρίσκονται σε αυτοάμυνα)
  • Της αδυναμίας για φροντίδα του εαυτού (ο μανιακός μπορεί να μοιράζει τα χρήματά του στους ξένους, να τριγυρνά γυμνός ενώ έχει πολύ κρύο, να μην κοιμάται ή να μην τρώει για μέρες…)