Το Depakine είναι ένα πολύ γνωστό φάρμακο για την επιληψία. Την τελευταία δεκαετία όμως φάνηκε πως τα αντιεπιληπτικά έχουν και μια άλλη σπουδαία ιδιότητα: σταθεροποιούν τις εναλλαγές του συναισθήματος που εμφανίζονται στην διπολική διαταραχή. Επίσης, το Depakine έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην θεραπεία της οξείας μανίας. Για τους λόγους αυτούς, το φάρμακο αυτό χαρακτηρίζεται πλέον ως σταθεροποιητικό της διάθεσης. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Depakine θα σας είναι χρήσιμο και στην αντιμετώπιση της οξείας υποτροπής της νόσου σας, αλλά και στην πρόληψη μελλοντικών υποτροπών της. 

Γενικά, η θεραπεία ξεκινά με 1 χάπι το βράδυ και σε 4-5 μέρες ανεβαίνουμε στο ½ πρωί και 1 βράδυ. 10 ημέρες αργότερα θα πρέπει να προγραμματίσετε μια αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση των επιπέδων του φαρμάκου στο αίμα. Η εξέταση αυτή καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα συζητήσουμε αν χρειάζεται να αυξηθεί ή να μειωθεί η δοσολογία του Depakine.

Το Depakine είναι ένα φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει αρκετή υπνηλία. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σ’ εσάς, πάρτε όλη την ημερήσια δοσολογία μαζί το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό και θα κοιμηθείτε καλά (ίσως τα ηρεμιστικά που παίρνετε για να κοιμηθείτε να μην σας είναι πλέον απαραίτητα) και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι ελάχιστη.  Όμως, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες που ξεκινάτε την αγωγή με το φάρμακο, καλό θα ήταν να είστε λίγο περισσότερο προσεκτικός όταν οδηγείτε. Μετά από 5-7 ημέρες, είναι πάρα πολύ πιθανό να συνηθίσετε το φάρμακο και να μην νιώθετε καθόλου υπνηλία. Το ίδιο ισχύει και για όποια άλλη «παράξενη» αίσθηση σας προκαλέσει το φάρμακο. Απλά υπομονή!
Αν το φάρμακο προκαλέσει κάποια αναστάτωση στο στομάχι σας, παίρνετέ το μετά το φαγητό σας και όλα θα πάνε καλά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις το Depakine μπορεί να προκαλέσει μια μικρή τριχόπτωση. Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας δώσει μια πολυβιταμίνη που να περιέχει ψευδάργυρο και σελήνιο. Με τον τρόπο αυτό, η τριχόπτωση θα σταματήσει και τα μαλλιά σας θα δυναμώσουν πολύ.

Επίσης, το Depakine μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους σας. Δεν θα σας πρήξει όπως η κορτιζόνη- αν καταφέρετε να τιθασεύσετε λίγο την όρεξή σας, όλα θα πάνε καλά.

Αν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος, πρέπει να διακόψουμε πριν το Depakine. Αυτό δεν είναι εφικτό για όλες τις γυναίκες, όμως ακόμη και σε αυτές που δεν μπορούν να διακόψουν το φάρμακο γιατί υποτροπιάζουν αμέσως οι πιθανότητες να έχει το παιδί κάποιο πρόβλημα λόγω του φαρμάκου μειώνονται σημαντικά αν πάρουν έγκαιρα μια βιταμίνη που ονομάζεται φυλλικό οξύ σε δοσολογία 1 mg την ημέρα.

Αν χρειαστεί να πάρετε ασπιρίνη ή κάποιο άλλο παυσίπονο της κατηγορίας των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, το αντιβιοτικό ερυθρομυκίνη (Erythrocyn), τα αντικαταθλιπτικά Ladose και Dumyrox, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα του Depakine στο αίμα σας και μπορεί να αυξήσουν την υπνηλία που νιώθετε.

Επίσης, αν χρειαστεί να πάρετε κάποιο αντιπηκτικό, θα πρέπει να πείτε στον γιατρό σας ότι παίρνετε Depakine, ώστε να σας δώσει μικρότερη δόση αντιπηκτικού για να μην διατρέξετε κίνδυνο αιμορραγίας.

Αν ξεχάσετε μια δόση του φαρμάκου σας, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε, εκτός κι αν πια έχει φτάσει η ώρα για την επόμενη δόση, οπότε προχωρήστε στην επόμενη δόση χωρίς να πάρετε αυτή που ξεχάσατε.

Το φάρμακο θα πρέπει να αποθηκεύεται σε μέρος όχι ζεστό και όχι υγρό, καθώς η ζέστη και η υγρασία μπορεί να το αλλοιώσουν.

Το Depakine διατίθεται και σε σιρόπι, που όμως έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα