Τα στεγνά προγράμματα και η σημασία της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας στην απεξάρτηση

Διαβάστε περισσότερα: H σημασία των στεγνών προγραμμάτων

Κάθε φορέας, ειδικός ή υπηρεσία έχει τη δική του φιλοσοφία προσέγγισης και θεραπείας των διαφόρων µορφών εξάρτησης. Ιδού µερικές από τις πλέον διαδεδομένες αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης: 

Διαβάστε περισσότερα: Πώς διεξάγεται η θεραπεία;

 Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει! Ο εθισμός είναι και αυτός ένα πρόβλημα, όπως τόσα άλλα. Για το λόγο αυτό η διάγνωση οφείλει να προηγηθεί της θεραπείας. Ο εθισμός είναι ιάσιμη νόσος !

Διαβάστε περισσότερα: Η σημασία της θεραπείας

Πολλοί καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες ή επιδίδονται σε τυχερά παιχνίδια χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα. ωστόσο, ορισμένοι, σε µία δεδομένη στιγμή της ζωής τους, διαπιστώνουν πως «έχουν ξεπεράσει τα όρια» και πως, λόγω της «εξάρτησής» τους, αδυνατούν να πάρουν λογικές αποφάσεις.
Τα σημάδια του εθισμού είναι πολλά και εξαρτώνται φυσικά τόσο από το πρόβλημα, όσο και από το άτομο. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών µετατρέπεται σε πρόβλημα όταν:
• Επιδρά στην ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία του ατόμου.
• Οδηγεί σε παρόνοµες πράξεις και δραστηριότητες (όπως για παράδειγμα επικίνδυνη οδήγηση σε κατάσταση µέθης ή η κατοχή και χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών).
•  Θέτει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση του ατόμου.
• Απειλεί την αρμονία των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων.
• Επιδρά αρνητικά και υπονομεύει την εργασία.

Δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις κάποιου προβλήματος, έτσι ώστε να αναπτύξει κανείς εξάρτηση. Είναι εύκολο να αναπτύξει κανείς εξάρτηση και να εθιστεί σε δραστηριότητες και πρακτικές χωρίς ο ίδιος ή το άμεσο ή το ευρύτερο περιβάλλον του ν’ αντιληφθούν το πρόβλημα.

 Ο εθισμός είναι µια συνήθεια ή µια συμπεριφορά που δύσκολο αποβάλλεται και που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη ζωή του ατόμου. Εθισμός είναι η εξάρτηση σε ουσίες, όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, αλλά και σε δραστηριότητες, όπως τα τυχερά παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα: Πώς ορίζεται ο εθισμός;