Η ψυχοθεραπεία είναι συχνά η πρώτη μορφή θεραπείας συνιστάται για την κατάθλιψη.H ψυχοθεραπεία, την ονομάζουμε «θεραπεία» για συντομία, περιλαμβάνει στην ουσία μια σειρά από τεχνικές θεραπείας.Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, ένα άτομο με κατάθλιψη έχει συνομιλίες με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας που βοηθά το άτομο που τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων  που μπορεί να ενεργοποιούν την κατάθλιψη.

Διαβάστε περισσότερα: Ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη

Για πολλούς ανθρώπους ο συνδυασμός φαρμάκου και ψυχοθεραπείας είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη. Ενώ το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα, τις σκέψεις ή τις συμπεριφορές που είναι προβληματικές ή σας στενοχωρούν. Ακόμη μπορεί προσωπικά ή οικογενειακά ζητήματα να είχαν επιπτώσεις στη διάθεσή σας και να σας επηρεάζουν στο πως βλέπετε τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να ερευνάτε και να επιλύετε καταστάσεις , σκέψεις ή συμπεριφορές που είναι προβληματικές ή σας στενοχωρούν. Η ψυχοθεραπεία επίσης μπορεί να σας βοηθήσει στον αυτοσεβασμό σας, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να αντιμετωπίζετε καλύτερα συγκρούσεις ή αγχογόνα γεγονότα. Η καλή διατροφή, ο ύπνος καλής ποιότητας και η άσκηση είναι επίσης σημαντικά στοιχεία της αποκατάστασής σας

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές που απασχολούν τους ανθρώπους. Δεν είναι ένα σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Πολλοί σημαντικοί και δημιουργικοί άνθρωποι έχουν περάσει φάσεις κατάθλιψης στη ζωή τους και πολλές φορές τέτοιες φάσεις βοηθούν κάποιον να ωριμάσει.

Διαβάστε περισσότερα: Η κατάθλιψη είναι σημάδι "αδυναμίας";

 Χρήση σε παιδιά και εφήβους:

Το Valdoxan δε συνιστάται για τη θεραπευτική αγωγή της κατάθλιψης σε ασθενείς κάτω των 18 ετών,εφόσον δεν έχει αποδειχτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Valdoxan σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Σε κλινικές δοκιμές σε παιδιά και εφήβους που ακολούθησαν αγωγή με άλλα αντικαταθλιπτικά, παρατηρήθηκε συχνότερα αυτοκτονική συμπεριφορά (απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοκτονικές σκέψεις) και εχθρότητα (κυρίως επιθετικότητα, αντιδραστική συμπεριφορά και οργή) συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα: Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση valdoxan

Θεραπευτική αγωγή των μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων σε ενήλικες.

Η συνιστώμενη δόση είναι 25 mg μία φορά την ημέρα, χορηγούμενη από το στόμα, πριν τη βραδινή κατάκλιση.Μετά από δύο εβδομάδες αγωγής, εάν δε σημειωθεί βελτίωση των συμπτωμάτων, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 50 mg μία φορά την ημέρα, δηλαδή δύο δισκία των 25 mg, που θα λαμβάνονται μαζί πριν τη βραδινή κατάκλιση.

Διαβάστε περισσότερα: Θεραπευτικές ενδείξεις-οδηγίες του valdoxan

 To Valdoxan είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία αγομελατίνη. Διατίθεται σε μορφή επιμηκών δισκίων χρώματος πορτοκαλί-κίτρινου (25 mg).

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι το Valdoxan;

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία ή αλλιώς ΕCΤ (electroconclusive therapy) είναι μια ιατρική θεραπεία που γίνεται από γιατρούς. Στο άτομο δίνεται ένα γενικό αναισθητικό και ένα φάρμακο για την χαλάρωση των μυών. Όταν τα ανωτέρω επιδράσουν απόλυτα, ο εγκέφαλος του ατόμου τονώνεται με μια σύντομη, ελεγχόμενη σειρά ηλεκτρικών σφύξεων χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδιο που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού του ατόμου. Η τόνωση αυτή προκαλεί σπασμούς στον εγκέφαλο που διαρκούν μέχρι δύο λεπτά. Λόγω του μυοχαλαρωτικού και αναισθητικού φαρμάκου, το σώμα του ατόμου δεν κλονίζεται και το άτομο δεν νοιώθει πόνο. Το άτομο ξυπνάει μετά από πέντε με δέκα λεπτό, όπως θα ξυπνούσε μετά από μια μικρή εγχείρηση.Η ΕCΤ συνήθως συνίσταται από έξι μέχρι 12 θεραπείες που χορηγούνται τρεις φορές την εβδομάδα σε διάστημα ενός μηνός περίπου. Ο συνολικός αριθμός θεραπειών που χρειάζονται για να καλυτερέψει ένα άτομο διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο ψυχίατρος σας θα συζητήσει μαζί σας πόσες θεραπείες ίσως θα χρειαστείτε.

Διαβάστε περισσότερα: Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ΕCΤ)

 Το Anafranil είναι ένα από τα παλιότερα και πλέον δοκιμασμένα αντικαταθλιπτικά. Εκτός από την κατάθλιψη χορηγείται στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το άγχος, αλλά και την διαταραχή πανικού, την νευρογενή βουλιμία και την αϋπνία. Σε δοσολογίες μέχρι 100mg, το Anafranil χορηγείται σε μια μόνο δόση, το βράδυ. Όταν όμως χρειάζεται μεγαλύτερη δοσολογία, καλό θα ήταν η συνολική ημερήσια δοσολογία να χορηγείται σε δύο δόσεις, όμως και τώρα η μεγαλύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται το βράδυ. Μέγιστη επιτρεπόμενη δόση τα 250mg/ ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα: Οδηγίες χρήσης Anafranil (Clomipramine)

 Tρικυκλικά- τετρακυκλικά αντκαταθλιπτικά .Είναι παλαιότερα ,κλασσικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αποτελεσματικά, αλλά με αρκετές παρενέργειες οι οποίες πλέον τα καθιστούν δύσχρηστα.Τα πιο συνήθη είναι :

Διαβάστε περισσότερα: Παλαιότερα αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια είναι  σχετικά ασφαλή σε ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Όπως όλα τα φάρμακα τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν ήπιες, και συνήθως προσωρινές παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές, οι παρενέργειες είναι ήπιες, αντιμετωπίσιμες και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οι κοινές παρενέργειες περιλαμβάνουν τη ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ίλιγγο, υπνηλία, νευρικότητα, αλλαγές στον ύπνο, ξηροστομία, πονοκέφαλο και θολωμένη όραση. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλαγή στο σεξουαλικό ενδιαφέρον ή στη σεξουαλική λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα: Οι πιθανές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών;

Όλα τα αντικαταθλιπτικά χάπια χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Μην απογοητεύεστε εάν δεν αισθάνεστε αμέσως καλά. Η θεραπευτική απάντηση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες αφότου αρχίζει η αγωγή, αν και μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα πιο σύντομα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους φίλους και την οικογένειά σας να παρατηρήσουν σημάδια βελτίωσης πριν γίνει αυτό αισθητό από εσάς. Όταν το φάρμακο αρχίζει να λειτουργεί, μπορείτε να νιώσετε όλο και περισσότερο ικανός να ολοκληρώσετε τα πράγματα που θέλετε και να απολαύσετε τη ζωή με έναν τρόπο που είναι περισσότερο "κανονικός" για σας. Εάν δεν δείτε βοήθεια από ένα φάρμακο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια αλλαγή της δόσης ή μια αλλαγή σε άλλο φάρμακο. Η θεραπεία της κατάθλιψης είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη στενή συνεργασία σας με το γιατρό, καθώς πολλές φορές τα φάρμακα δρουν διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.

Μια σημαντική ερώτηση! Μερικές φορές όταν τα αντικαταθλιπτικά χάπια λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, οι πιθανότητες των παρενεργειών ή των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των φαρμάκων αυξάνονται. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας, ιδιαίτερα για τα φάρμακα αλλεργίας. Είναι σημαντικό να είναι ενήμερος ο γιατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα  χρησιμοποιείτε, ακόμα και βιταμίνες ή φυτικά προϊόντα.

Η έρευνα προτείνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να συνδεθεί με τις αλλαγές στη λειτουργία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που αποκαλούνται νευροδιαβιβαστές. Η τρέχουσα έρευνα εστιάζει στα συστήματα σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης, και ντοπαμίνης. Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και αλλαγές στις ορμόνες του σώματος εμπλέκονται επίσης σε μερικές καταθλιπτικές καταστάσεις. Αυτές οι σύνθετες βιολογικές αλλαγές μπορούν να παράγουν τις βαθιές αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά σας. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια θεωρούνται ότι διορθώνουν μερικές από τις χημικές δυσαναλογίες που παρατηρούνται σε μια καταθλιπτική διαταραχή.

 Θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το θεράποντα ιατρό που θα σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή ,για να αξιολογήσει οποιεσδήποτε αλλαγές ή/και παρενέργειες και για να αξιολογήσει πώς το φάρμακο λειτουργεί σε σας. Συνήθως, οι άνθρωποι παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για έξι έως εννέα μήνες ή περισσότερο. Ενώ συχνά μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σταματήσει το φάρμακο όταν αισθάνεται καλύτερα, είναι σημαντικό να συνεχιστεί έως ότου, σε συνεργασία με το γιατρό σας, δείτε ότι  η κατάθλιψή αντιμετωπίζεται. Η πρόωρη διακοπή φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή των αρχικών συμπτωμάτων σας. Μπορεί να σας συστηθεί να αυξήσετε ή να μειώσετε βαθμιαία το φάρμακο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής σας. Για μερικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν τη διακοπή τους να προηγηθεί σταδιακή μείωση.

 

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με το φάρμακο και την παροχή συμβουλών. Εντούτοις, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα η κατάθλιψή σας να επιστρέψει μόλις σταματήσετε ένα φάρμακο. Η συνέχιση των αντικαταθλιπτικών χαπιών ή/και της ψυχοθεραπείας για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα ελαχιστοποιεί αυτήν την δυνατότητα. Δυστυχώς, σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, η κατάθλιψη επανεμφανίζεται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Η αναγνώριση των σημαδιών ενός νέου καταθλιπτικού επεισοδίου και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική.

 

 Τα τωρινά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δεν θεωρούνται εθιστικά. Ο εθισμός σε ένα φάρμακο υπονοεί ότι θα θέλατε αυξανόμενα ποσά αυτής της ουσίας. Στην αρχή της θεραπείας μπορεί κάποιος να αισθανθεί περισσότερο ενεργοποιημένος από πριν, χωρίς να έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα ακόμα η διάθεση. Αυτό συνήθως μετά από μερικές ημέρες βελτιώνεται. Όπως με τα περισσότερα φάρμακα, υπάρχει επίσης η πιθανότητα παρενεργειών με τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Το αίσθημα ευφορίας, η έντονη ζάλη, ή άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες δείχνουν μια ασυνήθιστη αντίδραση στο φάρμακο, ή μια αλληλεπίδραση με ένα άλλο φάρμακο, ή είναι επιπλοκή από τη χρήση οινοπνεύματος. Επιπλέον, μπορεί σε μερικούς ασθενείς να προκαλέσουν μετά από κάποιο διάστημα έντονη ευφορία. Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα, ελάτε σε επαφή με τον ψυχίατρό σας αμέσως. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι εθιστικά.

 Όπως με την ανορεξία, η βουλιμία αρχίζει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας.  Ο όρος εμφανίζεται  συχνότερα στις γυναίκες αλλά βρίσκεται επίσης στους άνδρες.  Πολλά άτομα με τη βουλιμία, παρ’ότι αισθάνονται άσχημα με τις συνήθειες τους, δεν επιδιώκουν τη βοήθεια έως ότου φθάσουν στην ηλικία των 30 ή και 40 ετών.    

Διαβάστε περισσότερα: Νευρογενής Βουλιμία

Η δυσθυμική αναταραχή , συνήθως ονομαζόμενη δυσθυμία, είναι μια ήπια αλλά όμως χρόνια κατάθλιψη που χαρακτηρίζεται από τα συναισθήματα της θλίψης ή κατάθλιψης που συνδέεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος να κάνει κανείς πράγματα και υπάρχουν σωματικά συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας, αϋπνία και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Διαβάστε περισσότερα: Δυσθυμία

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η κατάθλιψη είναι αποκλειστικά μια ασθένεια. Αν και μπορείτε να είστε πολύ άρρωστοι όταν πάσχετε από την κατάθλιψη, είναι στην πραγματικότητα μια βιοψυχοκοινωνική διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα: Kατάθλιψη: Συμπτώματα

Όπως δείχνουν  οι  έρευνες   και η  βιβλιογραφία,  ο  καλύτερος  τρόπος  για  την  πρόληψη  της  αυτοκτονίας  είναι  η  έγκαιρη  διάγνωση  και  θεραπεία  της  κατάθλιψης  ή  άλλων  ψυχιατρικών  διαταραχών  που  μπορεί  να οδηγήσουν  σε  μία  απόπειρα .

Διαβάστε περισσότερα: Αντιμετώπιση των αυτοκτονικών συναισθημάτων

 «Στην αρχή δεν καταλάβαινα τι µου συνέβαινε. Έκλαιγα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν µμπορούσα να κοιμηθώ. Όλα μού πήγαιναν στραβά. Στάθηκα όμως τυχερή. Μία µέρα, µία συμφοιτήτρια παρατήρησε ότι ήμουν θλιµµένη, δυστυχισμένη. Έτσι λοιπόν άρχισε να μου μιλάει, και να μου μιλάει, και να μου μιλάει. Χάρη σε αυτή τη γυναίκα αποφάσισα να επισκεφτώ κοινωνική λειτουργό. Την επόμενη φορά που μου συνέβη το ίδιο, ήξερα ακριβώς πώς να αντιδράσω. Τηλεφώνησα αμέσως σε ψυχολόγο. Η κατάθλιψη είναι πολύ κακό πράγμα.» 

Γιάννα,φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα: Πρόβλημα; Ήρθε η στιγμή για να ζητήσετε θεραπεία

 Ποια είναι τα σημάδια  ότι μπορεί να έχω κατάθλιψη και επομένως πιθανώς να χρειαστώ φαρμακευτική αγωγή; Οι περισσότεροι από μας αισθάνονται προσωρινά απογοητευμένοι ή στενοχωρημένοι κατά περιόδους. Εάν όμως είστε λυπημένοι, οξύθυμοι ή νοιώθετε πιεσμένοι το μεγαλύτερο μέρος κάθε ημέρας για εβδομάδες ή και για μήνες ,ή πλέον δεν σας ενδιαφέρουν δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε ή δεν σας ικανοποιούν σχέσεις με ανθρώπους που πριν θέλατε, τότε είναι πιθανό να είσαστε σε κατάθλιψη.

Διαβάστε περισσότερα: Σημάδια κατάθλιψης και φάρμακα

Μερικές φορές φίλοι ή μέλη της οικογένειας μπορεί να αναγνωρίσουν ότι κάποιος έχει κατάθλιψη. Ίσως αντιδράσουν με αγάπη, καλοσύνη, ή κάνοντας κάποια προσπάθεια υποστήριξης, ελπίζοντας ότι η θλίψη θα περάσει σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη