Το Anafranil είναι ένα από τα παλιότερα και πλέον δοκιμασμένα αντικαταθλιπτικά. Εκτός από την κατάθλιψη χορηγείται στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το άγχος, αλλά και την διαταραχή πανικού, την νευρογενή βουλιμία και την αϋπνία. Σε δοσολογίες μέχρι 100mg, το Anafranil χορηγείται σε μια μόνο δόση, το βράδυ. Όταν όμως χρειάζεται μεγαλύτερη δοσολογία, καλό θα ήταν η συνολική ημερήσια δοσολογία να χορηγείται σε δύο δόσεις, όμως και τώρα η μεγαλύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται το βράδυ. Μέγιστη επιτρεπόμενη δόση τα 250mg/ ημέρα.

 Παρενέργειες


Τα φάρμακα της κατηγορίας του Anafranil, που ονομάζονται τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, προκαλούν σε κάποιους μια σειρά παρενεργειών που ονομάζονται αντιχοληνεργικές παρενέργειες και είναι ξηροστομία, ξηροδερμία, δυσκοιλιότητα, θάμβος οράσεως και δυσχέρεια στην ούρηση (σε άνδρες με υπερτροφία του προστάτη). Ακόμη κι αν εμφανίσετε κάποιες από αυτές τις παρενέργειες, μετά από κάποιες ημέρες θα συνηθίσετε το φάρμακο και αυτές θα μειωθούν πάρα πολύ ή και θα εξαφανιστούν. Μέχρι τότε όμως καλό θα ήταν να αποφεύγετε να οδηγείτε. Αν η όρασή σας θολώσει, απευθυνθείτε σε κάποιον οφθαλμίατρο ζητώντας ένα κολλύριο πιλοκαρπίνης 1%, ενώ για τη δυσκοιλιότητα απλά αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας.
Μια άλλη παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει το Anafranil είναι η ορθοστατική υπόταση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πάτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, η πίεσή σας δεν ανεβαίνει, όπως πρέπει να γίνεται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να ζαλίζεστε. Αν μάλιστα παίρνετε και κάποιο φάρμακο για την πίεση, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε ορθοστατική υπόταση. Για να προληφθεί αυτή η ορθοστατική υπόταση, εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να σηκώνεστε σταδιακά από το κρεβάτι: καθίστε στο πλάι του κρεβατιού με τα πόδια σας κρεμασμένα για 2-3 λεπτά και μετά σηκωθείτε. Κάποιοι ασθενείς που εμφάνισαν αυτό το πρόβλημα βρήκαν πολύ χρήσιμο ένα ελληνικό καφεδάκι πριν σηκωθούν από το κρεβάτι.
Επίσης, το Anafranil, όπως και πολλά άλλα αντικαταθλιπτικά άλλωστε, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους σας. Αυτό δεν γίνεται με μηχανισμό ανάλογο με την κορτιζόνης που προκαλεί οίδημα, αλλά αυξάνοντας την όρεξη. Έτσι, αν καταφέρετε να τιθασεύσετε την όρεξή σας, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Επίσης, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία, όμως επειδή το ίδιο κάνει και η κατάθλιψη καθεαυτή, καλό θα ήταν να περιμένουμε να υποχωρήσει εντελώς η κατάθλιψη πριν αποδώσουμε αυτό το σύμπτωμα στο φάρμακο.  Επίσης, τα άτομα με ιστορικό καρδιακών αρρυθμιών ή που λαμβάνουν αντιαρρυθμική αγωγή, καλό θα ήταν να παρακολουθούνται κάθε 2 μήνες από καρδιολόγο για όσο καιρό λαμβάνουν Anafranil.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα:

Το Anafranil μπορεί να αυξήσει την δράση του αντιπηκτικού βαρφαρίνη, οπότε αν λαμβάνετε ή πρόκειται να λάβετε το συγκεκριμένο αντιπηκτικό, ενημερώστε τον γιατρό σας.
Αν ληφθεί μαζί με το αντιυπερτασικό Catapressan μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητική ορθοστατική υπόταση.
Επίσης, καλό θα ήταν όσο βρίσκεστε σε αγωγή να μην πίνετε αλκοόλ, επειδή το αλκοόλ επιδεινώνει την κατάθλιψη.