Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία ή αλλιώς ΕCΤ (electroconclusive therapy) είναι μια ιατρική θεραπεία που γίνεται από γιατρούς. Στο άτομο δίνεται ένα γενικό αναισθητικό και ένα φάρμακο για την χαλάρωση των μυών. Όταν τα ανωτέρω επιδράσουν απόλυτα, ο εγκέφαλος του ατόμου τονώνεται με μια σύντομη, ελεγχόμενη σειρά ηλεκτρικών σφύξεων χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδιο που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού του ατόμου. Η τόνωση αυτή προκαλεί σπασμούς στον εγκέφαλο που διαρκούν μέχρι δύο λεπτά. Λόγω του μυοχαλαρωτικού και αναισθητικού φαρμάκου, το σώμα του ατόμου δεν κλονίζεται και το άτομο δεν νοιώθει πόνο. Το άτομο ξυπνάει μετά από πέντε με δέκα λεπτό, όπως θα ξυπνούσε μετά από μια μικρή εγχείρηση.Η ΕCΤ συνήθως συνίσταται από έξι μέχρι 12 θεραπείες που χορηγούνται τρεις φορές την εβδομάδα σε διάστημα ενός μηνός περίπου. Ο συνολικός αριθμός θεραπειών που χρειάζονται για να καλυτερέψει ένα άτομο διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο ψυχίατρος σας θα συζητήσει μαζί σας πόσες θεραπείες ίσως θα χρειαστείτε.

Πότε χρησιμοποιείται η ΕCΤ;

Η ΕCΤ είναι καλή για πολύ σοβαρή μορφή κατάθλιψης, μανίας, ορισμένες μορφές σχιζοφρένειας και ένα μικρό αριθμό άλλων ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων. Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα φάρμακα δεν επιδρούν. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που έχουν σοβαρές φαρμακολογικές παρενέργειες ή η ιατρική κατάσταση τους σημαίνει ότι δεν μπορούν να παίρνουν φάρμακα με ασφαλή τρόπο. Η ΕCΤ χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του ατόμου όταν τα φάρμακα δεν λειτουργούν αρκετά γρήγορα. Είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη θεραπεία για όσα άτομα πάσχουν από πολύ σοβαρή κατάθλιψη και όσα άτομα ίσως θέλουν να αυτοκτονήσουν.
Η απόφαση για τη χορήγηση της ΕCΤ στηρίζεται σε μια διεξοδική σωματική και ψυχιατρική αξιολόγηση του ατόμου, που λαμβάνει υπόψη το είδος της ασθένειας, το βαθμό ταλαιπωρίας, το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τα προγνωστικά του ατόμου αν δεν χορηγηθεί η θεραπεία. Όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος αυτοκτονίας ή όταν το σοβαρά άρρωστο άτομο δεν μπορεί να φάει ή να πιει, η ΕCΤ μπορεί να διασώσει τη ζωή του.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Πρέπει να πείτε στον γιατρό αν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος. Η απόφαση για το αν θα γίνει η θεραπεία ή όχι σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαβαίνει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με τις εναλλακτικές θεραπείες, τους κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο αν αποσυρθεί η ΕCΤ και οτιδήποτε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους της ΕCΤ ή του αναισθητικού φαρμάκου.

Η ΕCΤ μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη;

Όχι, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι  προκαλεί εγκεφαλική βλάβη ή οτιδήποτε επιβλαβείς αλλαγές στην προσωπικότητα του ατόμου.

Τι πρέπει να κάνω πριν από την ΕCΤ;

Δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε υγρά ή νερό για έξι τουλάχιστον ώρες πριν από την ΕCΤ για να διασφαλιστεί ότι το στομάχι σας είναι άδειο. Αυτό ονομάζεται "νηστεία". Αν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε κατά την περίοδο της νηστείας, πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό νοσοκόμων ή το ιατρικό προσωπικό πριν από τη θεραπεία.

Μπορώ συνεχίσω να παίρνω τα φάρμακα μου;

Ο γιατρός σας ίσως χρειαστεί να αλλάξει τα φάρμακα σας επειδή ορισμένο φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν πόσο καλά λειτουργεί η ΕCΤ. Το πρωί της ημέρας της θεραπείας, μπορεί να σας δοθούν μερικά φάρμακα, αλλά μόνο με ελάχιστο νερό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη της ΕCΤ;

Ο ψυχίατρος σας θα συζητήσει μαζί σας τα αναμενόμενα οφέλη της. Τα οφέλη αυτά διαφέρουν ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη σοβαρότητα της ασθένειας σας, αλλά σε γενικές γραμμές θα βελτιώσει την ικανότητα σας να σκέπτεστε και θα επαναφέρει σε υγιέστερη κατάσταση τον ψυχικό σας κόσμο. Όλες οι θεραπείες περιέχουν κινδύνους και παρενέργειες - ακόμη και η έλλειψη θεραπείας περιέχει κινδύνους. Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της ΕCΤ περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 1. Ίσως να έχετε ορισμένες παρενέργειες από το αναισθητικό, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό. Πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό το οποίο σας φροντίζει που θα μπορέσει να σας δώσει ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει.
 2. Ίσως να έχετε μυϊκούς πόνους είτε λόγω των μυοχολαρωτικών φαρμάκων ή των μυϊκών κινήσεων που προκαλούνται από τους σπασμούς.
 3. Το αναισθητικό επιδρά στην ικανότητα της ευθυκρισίας σας κατά τις πρώτες 24 ώρες. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα δεν πρέπει να:  
  - οδηγήσετε οποιοδήποτε είδος οχήματος
  - χειριστείτε μηχανές, περιλαμβανομένων και των συσκευών μαγειρικής
  λάβετε σημαντικές αποφάσεις ή να υπογράψετε οποιοδήποτε νομικό έγγραφο
  - πιείτε αλκοόλ, να πάρετε άλλες ουσίες που αλλάζουν την εγκεφαλική λειτουργία ή να καπνίσετε, επειδή μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο αναισθητικό φάρμακο.
 4.  Ίσως να επηρεαστεί η βραχύχρονη μνήμη σας:
 5. Αμέσως μετά την ΕCΤ τα περισσότερα άτομα έχουν μια μικρή περίοδο σύγχυσης και δεν θυμούνται τη θεραπεία αυτή καθ' εαυτή.
 6. Κατά τη διάρκεια της ΕCΤ, ίσως είναι πιο δύσκολο να θυμάστε πρόσφατα γεγονότα, αν και η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων μετά την ολοκλήρωση της σειράς της θεραπείας. Επίσης, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν μερική απώλεια ανάμνησης γεγονότων που συνέβησαν ημέρες, εβδομάδες και μήνες πριν από τη θεραπεία. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις αναμνήσεις συνήθως επιστρέφουν ο' ένα διάστημα ημερών ή μηνών μετά την ΕCΤ, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν προβλήματα που διαρκούν μεγαλύτερο διάστημα μέχρι να επανέλθουν αυτές οι αναμνήσεις. Οι αναμνήσεις γεγονότων από το παρελθόν σας είναι πιθανό να επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τη θεραπεία.
 7. Μολονότι οι συγκεκριμένες αναμνήσεις σας κατά το χρονικό διάστημα της ΕCΤ μπορεί να μην επανέλθουν, η συνολική μνήμη σας θα λειτουργεί καλύτερα κατά τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τη θεραπεία.
 8. Οι γιατροί σας γνωρίζουν τα πιθανά προβλήματα μνήμης και θα προτείνουν μεθόδους θεραπείας που σας προσφέρουν την καλύτερη βοηθεια για να αποφευχθεί όσο το δυνατό η αρνητική επίδραση στη μνήμη σας.
 9. Ορισμένες άλλες παρενέργειες είναι λιγότερο συνήθεις και άλλες είναι πάρα πολύ σπάνιες: 
   Υπάρχει ένας λιγότερο συνήθης κίνδυνος ιατρικών επιπλοκών, όπως είναι οι ανώμαλες καρδιακές σφύξεις και ο ανώμαλος ρυθμός. Μπορεί να υπάρχει προσωρινή αύξηση στην πίεση αίματος και καρδιακές σφύξεις που συνοδεύεται από μια επιβράδυνση στις καρδιακές σφύξεις.
 10. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε γενικό αναισθητικό, υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος θανάτου, αλλά με τη σύγχρονη ΕCΤ και το σύντομο αναισθητικό, ο κίνδυνος είναι τώρα πάρα πολύ σπάνιος. Η καρδιακή προσβολή, η εγκεφαλική συμφόρηση ή τραύμα που σχετίζεται με τους μυϊκούς σπασμούς είναι επίσης πάρα πολύ σπάνια φαινόμενα. Ο μηχανικός εξοπλισμός ανάνηψης και οι διαδικασίες πρώτων βοηθειών διατίθενται άμεσα, αν κάτι πάει στραβά.

Θα χρειαστώ περαιτέρω θεραπεία;

Ενώ η ασθένεια σας μπορεί να θεραπευτεί με μια σειρά ΕCΤ, η ασθένεια μπορεί να επανέλθει μόλις τελειώσει η σειρά θεραπείας. Για να μην συμβεί αυτό, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία που μπορεί να χρειαστείτε μετά το τέλος της σειράς των ΕCΤ, όπως:

 1. Φάρμακα
 2. Διατήρηση της ΕCΤ
 3. Ψυχοθεραπεία.