Τα αντικαταθλιπτικά χάπια είναι  σχετικά ασφαλή σε ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Όπως όλα τα φάρμακα τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν ήπιες, και συνήθως προσωρινές παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές, οι παρενέργειες είναι ήπιες, αντιμετωπίσιμες και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οι κοινές παρενέργειες περιλαμβάνουν τη ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ίλιγγο, υπνηλία, νευρικότητα, αλλαγές στον ύπνο, ξηροστομία, πονοκέφαλο και θολωμένη όραση. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλαγή στο σεξουαλικό ενδιαφέρον ή στη σεξουαλική λειτουργία.

Κάθε φορά που συναντιέστε με το γιατρό σας θα πρέπει να συζητείτε όλες τις επιπτώσεις. Οι ασυνήθιστες παρενέργειες ή εκείνες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη δυνατότητά σας να εργαστείτε ή να μελετήσετε πρέπει να αναφερθούν στο γιατρό σας αμέσως έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο φάρμακο. Οι περισσότερες παρενέργειες είναι αντιστρέψιμες και εξαφανίζονται βαθμιαία αφότου διακοπεί ένα φάρμακο.

Ο ψυχίατρός σας θα εξετάσει τα πιθανά δυσμενή αποτελέσματα του φαρμάκου. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάθλιψη με ένα φάρμακο που δημιουργεί ελάχιστα προβλήματα. Δυστυχώς, ένα "ιδανικό" φάρμακο που δεν δημιουργεί κάποιο πιθανό πρόβλημα ή κίνδυνο δεν είναι ακόμα διαθέσιμο. Οι παρενέργειες είναι γενικά ήπιες και μειώνονται με το χρόνο. Η έρευνα εστιάζει σε περισσότερα εκλεκτικά φάρμακα για την κατάθλιψη που παράγουν τις λιγότερες και τις λιγότερο προβληματικές παρενέργειες. Είναι σημαντικό να ρωτάτε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε για ένα φάρμακο ή τις πιθανές παρενέργειές του.