Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η κατάθλιψη είναι αποκλειστικά μια ασθένεια. Αν και μπορείτε να είστε πολύ άρρωστοι όταν πάσχετε από την κατάθλιψη, είναι στην πραγματικότητα μια βιοψυχοκοινωνική διαταραχή

Αυτός σημαίνει ότι η κατάθλιψη έχει τα  βιολογικά,ψυχολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, ανάλογες αιτίες και συνέπειες. Αν και είναι δυνατό να θεραπευτούν τα βιολογικά συμπτώματα μερικές φορές με τα αντικαταθλιπτικά  αυτό δεν είναι αρκετό να αλλάξει τις ελλοχεύουσες αιτίες. Θα είναι επίσης απαραίτητο να τροποποιηθούν οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που διαδραματίζουν έναν ρόλο να δημιουργηθή η  κατάθλιψη. Παραδείγματος χάριν με την αλλαγή του τρόπου που χειρίζεστε τις απαιτήσεις άλλων ανθρώπων ή με την αλλαγή των συνθηκών τουπεριβάλλοντός σαςή των  αντιλήψεων σας, μπορείτε να είστε λιγώτερο ευάλωτος  στην κατάθλιψη. 

Η κατάθλιψη σας καθιστά πράγματι άρρωστους και πολύ δυστυχισμένους αλλά αυτό  δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ένα αρνητικό φαινόμενο. Συχνά η κατάθλιψη προηγείται μιας καλύτερης, πληρέστερης ζωής. Αυτός συμβαίνει όταν κάποιος αντιμετωπίζει σωστά κάποια φάση κατάθλιψης,παίρνει την  υποστήριξη που χρειάζεται και κατορθώνει να επεξεργαστεί μέσα του αυτά πουτον απασχολούν.  Η κατάθλιψη δεν είναι μια σταθερή κατάσταση, είναι μια δυναμική ψυχική διαδικασία! 


Αιτίες της κατάθλιψης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα πρόσωπο  να γίνει μπορεί να γίνει καταθλιπτικό, συμπεριλαμβανομένης μιας τραυματικής εμπειρίας  όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ορισμένες ασθένειες ή  η λήψη φαρμάκων η κατάχρηση ουσιών,  ορμονικές αλλαγές.  Μερικές φορές η αιτία της κατάθλιψης είναι άγνωστη. 

Συμπτώματα
Υπάρχουν διάφορα σημάδια και συμπτώματα που βοηθούν έναν επαγγελματία ή έναν γιατρό υγειονομικής περίθαλψης να καθορίσουν εάν ένα πρόσωπο έχει την κατάθλιψη.  Αυτοί περιλαμβάνουν:  
- Καταθλιπτική ή οξύθυμη διάθεση η μεγαλύτερη μέρος της ημέρας —σχεδόν κάθε ημέρα
- Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις δραστηριότητες (όπως τα χόμπι, εργασία, φύλο, ή ύπαρξη με τους φίλους) η μεγαλύτερη μέρος της ημέρας —σχεδόν κάθε ημέρα ξαφνική αλλαγή στο βάρος ή την όρεξη
- Διαταραχή στον ύπνο (αϋπνία ή υπερυπνία)
- Άγχος ή ανησυχία
- Σταθερά αίσθημα κούρασης ή απώλεια ενέργειας
- Συχνά συναισθήματα  αναξιότητας ή  ενοχής
- Δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
- Συχνές σκέψεις του θανάτου ή της αυτοκτονίας

Δεν πρέπει να έχει κανείς όλα αυτά τα σημάδια και συμπτώματα για να έχει  κατάθλιψη.Τα συμπτώματα  ποικίλουν από  άνθρωπο σε άνθρωπο.