O όρος ψύχωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, έτσι ώστε υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι ψύχωση;

 Πολύ συχνά όταν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση. Όταν συμβεί αυτό μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να μειώσουμε ή να αποφύγουμε μια καταστροφή. Ιδανικά, χρειάζεται να αντιστρέψουμε την επιδείνωση των ψυχωσικών συμπτωμάτων και να παράσχουμε άμεση προστασία και στήριξη στο άρρωστο άτομο.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς χειριζόμαστε την Ψύχωση

 Η ψύχωση αποτελεί μία νόσο με σταδιακή εξέλιξη, η οποία μπορεί να έχει μια οργανική βάση αλλά  οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες είναι εκείνες που καθιστούν δυνατή την εμφάνιση της νόσου στη ζωή ενός ατόμου. Η  έναρξη της εμφανίζεται νωρίς και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις της, δεν υπάρχει ένας σαφής ορισμός για την ψύχωση και τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα διαρκώς αναπροσδιορίζονται. Έτσι δύσκολα  γίνεται αντιληπτή από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και από έναν ειδικό  κάποιες φορές. Δίνοντας στη νόσο έναν ίσως πιο ακριβή ορισμό, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα σύνδρομο πολλών αλληλοσχετιζόμενων διαταραχών το οποίο έχει τις ρίζες του  σε πολυπαραγοντικά αίτια.

Διαβάστε περισσότερα: Στρατηγική Ψυχοθεραπείας της ψύχωσης

 

Το κύριο πλεονέκτημα των άτυπων αντιψυχωσικών  φαρμάκων στους ασθενείς με ψύχωση είναι η έλλειψη παρενεργειών  τόσο από την κίνηση (τρόμος χεριών, δυσκαμψία), όσο και από το συναίσθημα (κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος). Η συμμόρφωση με την θεραπεία είναι σχετικά υψηλή και οι ασθενείς σπάνια χρειάζεται να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο.Τα άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα, αποκαλούμενα μερικές φορές "νέα" αντιψυχωσικά, ανήκουν σε μια ομάδα φαρμάκων που διαφέρουν χημικά από τα παλαιότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουμε την ψύχωση. Θεωρούνται άτυπα  ή νέα  επειδή έχουν  διαφορετική δράση και διαφορετικές παρενέργειες από τα συμβατικά αντιψυχωτικά φάρμακα. Τα άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά σε μερικές περιπτώσεις που δεν αποδίδουν τα παλαιότερα φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα: Άτυπα αντιψυχωσικά

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένιας, των οργανικών εγκεφαλικών ψυχώσεων, της ψυχωσικής καταθλίψεως, της μανίας και άλλων ψυχώσεων. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά στην κατάχρηση ψυχεδελικών, την ψύχωση πού προκαλείται από αμφεταμίνη και σε επιλεγμένες περιπτώσεις παραληρήματος. Γρήγορα ελαττώνουν το επίπεδο της εγρηγόρσεως (δραστηριότητας) και έμμεσα πιθανώς βελτιώνουν βαθμιαία την κοινωνικότητα και τη σκέψη. 0ι συνδυασμοί δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικοί από τα απλά φάρμακα, χρησιμοποιούνται όμως στις περιπτώσεις πού οι παρενέργειες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Διαβάστε περισσότερα: Κλινικές ενδείξεις αντιψυχωσικών

ΚΛΑΣΙΚΑ ΝΕΥΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.

AΛΟΠΕΡΙΔOΛΗ (Haloperidol) 

-Eνδείξεις: Ψυχωσικές καταστάσεις, ψυχοκινητική διέγερση, θεραπεία συντηρήσεως ψυχωσικών ασθενών. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στη χορεία Huntington, πολλαπλά μυοσπάσματα (tics), βατταρισμό. Eνέσιμη δεκανοϊκή μορφή: Θεραπεία συντήρησης ψυχωσικών ασθενών.
-Αντενδείξεις :Υπερευαισθησία στο φάρμακο, βαριά καταστολή του ΚΝΣ, νόσος του Parkinson, ενδογενής κατάθλιψη, κύηση, γαλουχία.
-Προσοχή στη χορήγηση σε ασθενείς με καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις, επιληψία, γλαύκωμα, ηπατοπάθεια, νευροπάθεια, υπερτροφία του προστάτη, θυρεοτοξίκωση. Να αποφεύγεται η χορήγηση του φαρμάκου με ταυτόχρονη λήψη αντιχολινεργικών αντιπαρκινσονικών φαρμάκων, τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, οινοπνεύματος, βαρβιτουρικών ή άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ. Να αποφεύγεται η οδήγηση οχημάτων και ο χειρισμός μηχανημάτων.
-Aνεπιθύμητες ενέργειες: Καταστολή του ΚΝΣ, εξωπυραμιδικά συμπτώματα, διαταραχές της θερμορρύθμισης, ταχυκαρδία, αρρυθμίες, ορθοστατική υπόταση, ξηρότητα των βλεννογόνων, δυσκοιλιότητα, υπερπρολακτιναιμία, γυναικομαστία, γαλακτόρροια, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, πτώση της libido, ίκτερος, φωτοευαισθησία, δερματίτιδες, σπάνια αιματολογικές διαταραχές. Σε μακροχρόνια χορήγηση προκαλείται μελάγχρωση του δέρματος και του αμφιβληστροειδούς.
-Δοσολογία :5-10 mg κάθε 8 ώρες
-Μορφές-Περιεκτικότητες:
tablets 1 mg, 2 mg, 5 mg, 10 mg, 20mg
oily injection 50 mg/1 ml-amp, 150 mg/3 ml-amp
-Ιδιοσκευάσματα:
ALOPERIDIN
SEVIUM

Διαβάστε περισσότερα: Κλασικά (παλαιότερα) αντιψυχωσικά

  Χθες επιτέλους πήρα μια βαθιά ανάσα. Αισθάνομαι σαν έχω κρατήσει την αναπνοή μου για τρία χρόνια. Ζω με ένα άτομο που θα ονομάσω Γιώργο, του οποίου η πραγματικότητα είναι ότι ακούει τρομακτικές φωνές μέσα στο κεφάλι του κάθε ημέρα. Ζει κάθε ημέρα με την πεποίθηση ότι τρεις άνθρωποι, χωρίς να είναι βέβαιος για ποιους δουλεύουν, " ελέγχουν ηλεκτρονικά " την κάθε κίνησή του. Αυτές οι φωνές είναι η μισή από την καθημερινή ζωή του. Ο Γιώργος έχει επίσης έντονους πόνους σε όλους τους μυς του, οι οποίοι είναι τόσο έντονοι που τον αναγκάζουν να μένει στο κρεβάτι. Η εξήγησή του για αυτούς τους πόνους είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια συσκευή που τη χρησιμοποιούν για να στέλνουν κύματα ενέργειας από χιλιόμετρα μακριά, στοχεύουν στο σώμα του και του προκαλούν τους ανυπόφορους πόνους.

Διαβάστε περισσότερα: Η ζωή με τον Γιώργο