Το κύριο πλεονέκτημα των άτυπων αντιψυχωσικών  φαρμάκων στους ασθενείς με ψύχωση είναι η έλλειψη παρενεργειών  τόσο από την κίνηση (τρόμος χεριών, δυσκαμψία), όσο και από το συναίσθημα (κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος). Η συμμόρφωση με την θεραπεία είναι σχετικά υψηλή και οι ασθενείς σπάνια χρειάζεται να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο.Τα άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα, αποκαλούμενα μερικές φορές "νέα" αντιψυχωσικά, ανήκουν σε μια ομάδα φαρμάκων που διαφέρουν χημικά από τα παλαιότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουμε την ψύχωση. Θεωρούνται άτυπα  ή νέα  επειδή έχουν  διαφορετική δράση και διαφορετικές παρενέργειες από τα συμβατικά αντιψυχωτικά φάρμακα. Τα άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά σε μερικές περιπτώσεις που δεν αποδίδουν τα παλαιότερα φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα: Άτυπα αντιψυχωσικά

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένιας, των οργανικών εγκεφαλικών ψυχώσεων, της ψυχωσικής καταθλίψεως, της μανίας και άλλων ψυχώσεων. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά στην κατάχρηση ψυχεδελικών, την ψύχωση πού προκαλείται από αμφεταμίνη και σε επιλεγμένες περιπτώσεις παραληρήματος. Γρήγορα ελαττώνουν το επίπεδο της εγρηγόρσεως (δραστηριότητας) και έμμεσα πιθανώς βελτιώνουν βαθμιαία την κοινωνικότητα και τη σκέψη. 0ι συνδυασμοί δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικοί από τα απλά φάρμακα, χρησιμοποιούνται όμως στις περιπτώσεις πού οι παρενέργειες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Διαβάστε περισσότερα: Κλινικές ενδείξεις αντιψυχωσικών

ΚΛΑΣΙΚΑ ΝΕΥΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.

AΛΟΠΕΡΙΔOΛΗ (Haloperidol) 

-Eνδείξεις: Ψυχωσικές καταστάσεις, ψυχοκινητική διέγερση, θεραπεία συντηρήσεως ψυχωσικών ασθενών. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στη χορεία Huntington, πολλαπλά μυοσπάσματα (tics), βατταρισμό. Eνέσιμη δεκανοϊκή μορφή: Θεραπεία συντήρησης ψυχωσικών ασθενών.
-Αντενδείξεις :Υπερευαισθησία στο φάρμακο, βαριά καταστολή του ΚΝΣ, νόσος του Parkinson, ενδογενής κατάθλιψη, κύηση, γαλουχία.
-Προσοχή στη χορήγηση σε ασθενείς με καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις, επιληψία, γλαύκωμα, ηπατοπάθεια, νευροπάθεια, υπερτροφία του προστάτη, θυρεοτοξίκωση. Να αποφεύγεται η χορήγηση του φαρμάκου με ταυτόχρονη λήψη αντιχολινεργικών αντιπαρκινσονικών φαρμάκων, τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, οινοπνεύματος, βαρβιτουρικών ή άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ. Να αποφεύγεται η οδήγηση οχημάτων και ο χειρισμός μηχανημάτων.
-Aνεπιθύμητες ενέργειες: Καταστολή του ΚΝΣ, εξωπυραμιδικά συμπτώματα, διαταραχές της θερμορρύθμισης, ταχυκαρδία, αρρυθμίες, ορθοστατική υπόταση, ξηρότητα των βλεννογόνων, δυσκοιλιότητα, υπερπρολακτιναιμία, γυναικομαστία, γαλακτόρροια, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, πτώση της libido, ίκτερος, φωτοευαισθησία, δερματίτιδες, σπάνια αιματολογικές διαταραχές. Σε μακροχρόνια χορήγηση προκαλείται μελάγχρωση του δέρματος και του αμφιβληστροειδούς.
-Δοσολογία :5-10 mg κάθε 8 ώρες
-Μορφές-Περιεκτικότητες:
tablets 1 mg, 2 mg, 5 mg, 10 mg, 20mg
oily injection 50 mg/1 ml-amp, 150 mg/3 ml-amp
-Ιδιοσκευάσματα:
ALOPERIDIN
SEVIUM

Διαβάστε περισσότερα: Κλασικά (παλαιότερα) αντιψυχωσικά